Vi deler inn kontrollpunktene i fire deler som må gjøres når en ansatt går inn i redusert stilling.

Disse punktene er følgende:


1. Ferie

Alle ansatte har krav på ferie i løpet av året. 

For arbeidstakere som arbeider deltid eller skift/turnusordninger og som har fri på varierende virkedager, skal fridager som faller på virkedager i ferien regnes som feriefritid og gå til fradrag i feriekvoten. Dette er presisert i ferieloven, jf § 5 nr. 1. 


Når det gjelder arbeidstakere som arbeider redusert stilling, men som arbeider hver dag, skal disse på samme måte ha 30 virkedager (25 arbeidsdager hvis 5 dagers uke) feriefritid.

Etter Hovedtariffavtalen i staten vil arbeidstakeren ha rett til feriefritid med totalt 30 virkedager (25 arbeidsdager med 5 dagers uke)

Informasjon om ferie hentet fra Lovdata.


2. Tidskonto

Dersom den ansatte som skal inn i/er i redusert stilling skal kunne spare opp tid til avspasering kan man sette opp tidskonto for dette.

Når en ansatt i redusert stilling har tidskonto bruker man oftest tidskonto metode 3 som går mot turnus. Med denne type tidskonto oppretter man en turnus på den ansatte og legger enkelt inn ukesnitt på turnusen, da vil tidskonto gå mot ukesnittet som er lagt inn og justeres opp eller ned i forhold til hvor mange timer den ansatte registrerer på jobb pr. uke.

Det er også mulig å bruke tidskonto metode 1 som går mot forventet tid. For at denne metoden skal kunne brukes må vaktene til den ansatte være planlagt enten via vaktlisten eller ved at man legger inn vaktene i turnusen til den ansatte.

Les mer om tidskonto metodene våre.


3. Fravær

Fravær i Tidsbanken baseres ikke direkte på fraværsprosenten men på hva som blir stemplet.
Dersom den ansatte jobber mer enn det fraværsprosenten tilsier vil sykepengene reduseres, da den ansatte ikke skal "tjene" på å være syk. I den andre enden, dersom den ansatte jobber mindre enn det fraværsprosenten tilsier vil den ansatte trekkes i lønn.

Når man registrerer fravær kan det være lurt å ta den når den ansatte er gått for dagen, eller ta flere dager (en uke) i en engang ved å fylle ut dagen utover det som er stemplet. 

Må ikke forveksles med redusert arbeidsinnsats/effektivitet. Dette lar seg ikke gjøre å gjenspeile tidsregistreringsmessig og det anbefales at timelistene bare reflekterer sykefraværsgraden.


4. Planlegging

Når en ansatt har redusert stilling er det viktig å planlegge dette slik at man har en god oversikt over når den ansatte skal være på jobb.

Den beste måten å planlegge en ansatt i redusert stilling er å opprette en turnus. 

I turnusen kan man velge om man skal legge inn faste vakter pr. uke som den ansatte skal følge, eller bare et ukesnitt den ansatte skal forholde seg til.

Dersom den ansatte har tidskonto som nevnt i punkt 2 må ukesnittet legges inn ved metode 3, og vaktene må legges inn i turnusen ved metode 1.




Er du nysgjerrig på hvordan Tidsbanken kan hjelpe din bedrift?

Ta kontakt med oss i dag for å høre hvordan vi kan hjelpe deg

Hva er Tidsbanken?

Manuelt administrativt arbeid er tidkrevende og unødvendig. Vi hjelper kunder i alle bransjer med å unngå dette. Våre kunder er alt fra de største butikkjedene i landet med flere tusen ansatte, til små entreprenører med kun noen få. Felles for alle er at de ønsker å fange tiden! Vi gir kundene våre oversikt og kontroll på arbeidstiden til deres ansatte gjennom dynamiske vaktlister og automatisk genererte timelister, alt skreddersydd til hver enkelt kunde. Tidsbanken regner ut alt av overtid og tillegg automatisk, slik at du alltid kan være trygg på at du betaler riktig lønn, hver gang. Sammen skaper vi vinnere!

Les mer om Tidsbanken her

Kurs

Vi anbefaler ofte å heller få et grunnleggende eller viderkommende kurs enn hjelp til ett og ett spørsmål. Våre kunderådgivere vil da kunne hjelpe deg og se helheten i programmet på en ny måte og vi kan lære deg tips og triks som gjør din hverdag mer effektiv.

Se vår kurs katalog her

Send en e-post

Til tider kan det være stor pågang på telefonsupport, vi oppfordrer dere derfor til å sende deres supporthenvendelser pr e-post. Dette gjør at vår supportavdeling kan løses flere saker raskere. Kontakt oss på

support@tidsbanken.no

Ta en telefon

Når dere ringer til oss vil den som sitter på supportvakt forsøke å hjelpe dere umiddelbart. Hvis spørsmålet er komplisert eller krever endringer av beregningsregler i Tidsbanken, vil konsulenten opprette en sak som løses av en av våre kunderådgivere. Telefonnummer vårt er

55 27 37 00