https://www.tidsbanken.net/support/case.asp?ID=843Flytbrettet består av en backlog der du finner jobbene som skal utføres i prosjektene, og arbeidsflyter for ulike team/avdelinger/prosjekter/fag el.l. Ved å klikke på en arbeidsflyt åpnes den, og du får frem prosesstegene med blå og grønn farge. 


Se hvordan du oppretter en arbeidsflyt og et prosjekt her:



Flytbrettet har altså tre ulike "steder" hvor jobbene kan plasseres. 

1) Backlogen finner du helt til venstre i brettet. Her plasserer du jobbene som skal utføres på et senere tidspunkt

2) Prioriteringssteg er de blå prosesstegene i arbeidsflytene der du plasserer de jobbene som snart skal startes opp

3) Produksjonssteg er de grønne prosesstegene der du plasserer de jobbene som det arbeides på nå, og som skal kunne stemples på


I backlogen plasseres altså alle jobbene du oppretter, som ikke er planlagt startet riktig enda. Dette er jobber som skal startes lenger ut i prosjektets levetid, og som inntil videre ikke prioriteres opp. Du kan filtrere hvilke jobber du skal se i backlogen. Se egen artikkel på det. 

Prioriteringsstegene er som navnet antyder stedet der du plasserer de jobbene som nå har fått en prioritet. Dette kan være jobber som skal påbegynnes i dag eller den nærmeste tiden. Du kan plassere dem i den rekkefølgen de skal utføres i, i henholdsvis pri 3, 2 eller 1. 

I produksjonsstegene plasseres jobbene som det jobbes aktivt på, og som ansatte skal kunne stemple på. Her er det jobber i klargjøring, ordinær produksjon, eller til sluttkontroll. 


Etter at en jobb er ferdig utført, flyttes den videre fra de grønne produksjonsstegene til Ferdigboksen som dukker opp når du trekker en jobb ned under arbeidsflyten, til høyre i bildet. Når en jobb settes til ferdig, er den ikke lenger stemplebar for ansatte. 


Oppsummert fungerer Flytbrettet slik at jobber man skal begynne på litt frem i tid, plasseres i backlog. Når det så nærmer seg oppstart, flyttes de til et av de blå prioriteringsstegene. Her får lederne god oversikt og hjelp til å prioritere hvilke jobber som må startes, og hvilke som kan vente. Når en jobb skal starte opp trekkes den til et grønt produksjonssteg. Jobben blir da stemplebar for ansatte. 

Er du nysgjerrig på hvordan Tidsbanken kan hjelpe din bedrift?

Ta kontakt med oss i dag for å høre hvordan vi kan hjelpe deg

Hva er Tidsbanken?

Manuelt administrativt arbeid er tidkrevende og unødvendig. Vi hjelper kunder i alle bransjer med å unngå dette. Våre kunder er alt fra de største butikkjedene i landet med flere tusen ansatte, til små entreprenører med kun noen få. Felles for alle er at de ønsker å fange tiden! Vi gir kundene våre oversikt og kontroll på arbeidstiden til deres ansatte gjennom dynamiske vaktlister og automatisk genererte timelister, alt skreddersydd til hver enkelt kunde. Tidsbanken regner ut alt av overtid og tillegg automatisk, slik at du alltid kan være trygg på at du betaler riktig lønn, hver gang. Sammen skaper vi vinnere!

Les mer om Tidsbanken her

Kurs

Vi anbefaler ofte å heller få et grunnleggende eller viderkommende kurs enn hjelp til ett og ett spørsmål. Våre kunderådgivere vil da kunne hjelpe deg og se helheten i programmet på en ny måte og vi kan lære deg tips og triks som gjør din hverdag mer effektiv.

Se vår kurs katalog her

Send en e-post

Til tider kan det være stor pågang på telefonsupport, vi oppfordrer dere derfor til å sende deres supporthenvendelser pr e-post. Dette gjør at vår supportavdeling kan løses flere saker raskere. Kontakt oss på

support@tidsbanken.no

Ta en telefon

Når dere ringer til oss vil den som sitter på supportvakt forsøke å hjelpe dere umiddelbart. Hvis spørsmålet er komplisert eller krever endringer av beregningsregler i Tidsbanken, vil konsulenten opprette en sak som løses av en av våre kunderådgivere. Telefonnummer vårt er

55 27 37 00