Denne artikkelen tar for seg lønn ved helligdager og arbeid på røde dager.


Helligdag med lønn

Arbeidstakere med fastlønn 

Arbeidstakere som har avtale om fast månedslønn, vil ikke merke noe på sin lønnsslipp ved hellidager dersom de har fri. 
De får den samme summen uavhengig av hvor mange arbeidsdager de faktisk har i løpet av en måned. For å synliggjøre dette anbefaler vi at det registreres inn helligdagsfri med lønn i timelisten. 


Arbeidstakere med timelønn

Arbeidstakere med timelønn hvor bedriften har en tariffavtale eller annen bedriftsavtale, har krav lønn dersom de er planlagt på en helligdag men har fri.


Arbeidstakere med timelønn uten tariffavtale eller annen bedriftsavtale

Timelønnede ansatte får betalt for de timene de faktisk jobber i løpet av en måned, dersom bedriften ikke har tariff eller annen avtale, vil ikke den ansatte få betalt for helligdagene selv om de er planlagt på disse. 

Eks.: blir lønnen i oktober med 31 dager og ingen bevegelige helligdager vesentlig større enn lønnen i april, som bare inneholder 30 dager og i tillegg har flere bevegelige helligdager.

1. og 17. mai er et unntak:

Det er kun to av de såkalte røde dagene der loven slår fast at arbeidstaker har rett på lønn selv om virksomheten holder stengt. 
Det er 1. og 17. mai. Da er det riktignok en forutsetning at disse dagene ville vært arbeidsdager for den enkelte dersom bedriften ikke hadde holdt stengt.


Eksempel 

Ola Nordmann jobber som produksjonsassistent i en industribedrift på Vestlandet. Ola er fast ansatt med en avtale om timelønn og er ikke omfattet av noen tariff- eller lokalavtale som regulerer lønn på bevegelige helligdager. Ola jobber fast på dagtid fra 7-15 mandag til fredag og skulle dermed egentlig jobbet både skjærtorsdag, langfredag og 2. påskedag. Disse dagene holder derimot bedriften stengt. Dermed blir det ingen lønn til Ola disse tre dagene.

Mens Kari Nordmann som har avtale om fast månedslønn i praksis får fri med lønn i påsken, så får altså Ola fri uten lønn.

Hva hvis Ola skulle ha jobbet 1.mai?
1. mai, som i 2024 faller på en onsdag, har han imidlertid krav på lønn.



Hvordan registrerer vi hellidag med lønn i Tidsbanken?

På arbeidsdager man holder stengt, ønsker man gjerne å få registrert tiden i Tidsbanken - enten på grunn av at man skal utbetale lønn til de timelønnede ansatte eller av senere rapporteringsbehov.

I vaktlisten kan du planlegge de ansatte med en arbeidstype for helligdag med lønn. Det viktigste er at det registreres i Timelisten til de ansatte. Ettersom at helligdagene ofte gjelder flere ansatte anbefaler vi å benytte rutinen Serieregistrering for minst mulig manuelt arbeid.


Serieregistering av "Helligdag med lønn" for flere ansatte samtidig i timelisten

1. Klikk på Rutiner i menyen og velg underkategorien Rutiner. Velg deretter "Serieregistrering"


2. Her kan du starte med å velge ut de ansatte dette skal gjelde. Huk av boksen i kolonnen Valg for den eller de aktuelle ansatte, eller dersom du skal serieregistrere for alle de ansatte velger du dette ved å klikke på  

3. Når du har valgt de ansatte som du ønsker, klikker du så på Vaktliste - da hentes tidspunktene fra planlagt vakt. Trykk så Neste



4. Velg ønsket helligdag (sett i både Fra og Til felt). Huk av for Arbeidstype og velg arbeidstypen for helligdag med lønn. Klikk så utfør.

Dersom de ansatte er planlagt på korrekt arbeidstype for helligdag med lønn trenger du ikke å huke av for Arbeidstype.


Slik blir det i Timelisten:



Arbeid på røde dager

Dersom en arbeidstaker velger frivillig å arbeide på en helligdag for å utføre noe forefallende kontorarbeid eller liknende så vil stemplingen til den ansatte bare komme i tillegg til helligdagsregistreringen som ble utført i steget over. Dette vil se slik ut i timelisten. 

Hvis den ansatte har tidskonto aktivert vil de få ekstraarbeidet på timesaldo. 

Hvis stemplingen til den ansatte overlapper med helligdagsregistreringen med tanke på tidspunkter så vil dette markeres rødt i timelisten, men slik skal det stå. Så det vil ikke være noe problem. 


Dersom arbeidsstedet har åpent på høytids- og helligdager og arbeidstaker må jobbe i den forstand, så skal arbeidstaker ha ekstra kompensasjon.

Helligdagene er i utgangspunktet arbeidsfrie dager, og det er nok ikke så mange som vil ta på seg å jobbe på helligdager uten å få litt ekstra betalt for det. Spørsmålet om hvilken lønn arbeidstaker har krav på dersom de må jobbe på helligdager er ikke regulert i lovverket. Hvilken lønn arbeidstaker har krav på må derfor være regulert i tariffavtale eller arbeidsavtale.

I følge Loven om 1. og 17. mai som høgtidsdager skal ansatte som arbeider 1. og/eller 17. mai ha samme lønnstillegg som de har krav på for søndager.


Dette registreres slik i timelisten, her kan du bruke koden som heter Arbeid på røde dager, denne skal være satt opp til å generere korrekt godtgjørelse. 


Dersom du ikke har denne eller den er satt opp feil må du ta kontakt med Tidsbanken Support





Ferie og helligdager

Sammen med helligdager er det mange som velger å ta ferie de inneklemte dagene, det er da viktig å huske at røde dager ikke regnes som feriedager jmf. Ferielovens §5



Er du nysgjerrig på hvordan Tidsbanken kan hjelpe din bedrift?

Ta kontakt med oss i dag for å høre hvordan vi kan hjelpe deg

Hva er Tidsbanken?

Manuelt administrativt arbeid er tidkrevende og unødvendig. Vi hjelper kunder i alle bransjer med å unngå dette. Våre kunder er alt fra de største butikkjedene i landet med flere tusen ansatte, til små entreprenører med kun noen få. Felles for alle er at de ønsker å fange tiden! Vi gir kundene våre oversikt og kontroll på arbeidstiden til deres ansatte gjennom dynamiske vaktlister og automatisk genererte timelister, alt skreddersydd til hver enkelt kunde. Tidsbanken regner ut alt av overtid og tillegg automatisk, slik at du alltid kan være trygg på at du betaler riktig lønn, hver gang. Sammen skaper vi vinnere!

Les mer om Tidsbanken her

Kurs

Vi anbefaler ofte å heller få et grunnleggende eller viderkommende kurs enn hjelp til ett og ett spørsmål. Våre kunderådgivere vil da kunne hjelpe deg og se helheten i programmet på en ny måte og vi kan lære deg tips og triks som gjør din hverdag mer effektiv.

Se vår kurs katalog her

Send en e-post

Til tider kan det være stor pågang på telefonsupport, vi oppfordrer dere derfor til å sende deres supporthenvendelser pr e-post. Dette gjør at vår supportavdeling kan løses flere saker raskere. Kontakt oss på

support@tidsbanken.no

Ta en telefon

Når dere ringer til oss vil den som sitter på supportvakt forsøke å hjelpe dere umiddelbart. Hvis spørsmålet er komplisert eller krever endringer av beregningsregler i Tidsbanken, vil konsulenten opprette en sak som løses av en av våre kunderådgivere. Telefonnummer vårt er

55 27 37 00